Mikä on Kivra? 8 kysymystä ja vastausta digiposti- ja asiointipalvelusta

Ruotsista Suomeen saapunut Kivra on maailman ensimmäinen digipostipalvelu, jolla voi lähettää ja vastaanottaa puhdasta, 110% ilmastopositiivista digipostia. Kivralla voi vastaanottaa laskuja ja muita asiakirjoja sähköisesti ja hoitaa maksut mobiilisti suoraan omalta pankkitililtä. Lue tästä, kuinka toimia, kun laskuusi ilmestyy vihreä logo!

Jaa

Mikä on Kivra? Millaisesta palvelusta on oikein kyse?

Kivra on digitaalinen postilaatikko ja asiointipalvelu, jolla voi vastaanottaa, maksaa ja arkistoida laskuja sekä muita asiakirjoja vaivattomasti yhteen paikkaan. Kivran nimi tulee ruotsin sanasta ´arkiv´. Se tarkoittaa suomeksi arkistoa, mikä kuvaakin palvelun luonnetta hyvin.

Suomessa kuluttajille lähetetään noin puoli miljardia paperidokumenttia vuodessa ja me Kivrassa haluamme sanoa niille hyvästit. Paperilaskuista digitaaliseen asioimiseen siirtyminen paitsi helpottaa kuluttajan omaa arkea, myös säästää luonnonvaroja, kun laskuja ei enää printata paperille ja kuskata ympäri Suomea.

Kivrassa tehty maksu tapahtuu suoraan pankkitililtä ilman erillisiä palvelumaksuja tai viiveitä. Kuva: Unsplash

Mistä tiedän, että voin maksaa laskuja Kivralla?

Siitä, että paperi- tai sähköpostilaskuusi ilmestyy vihreä Kivran logo ja kehotus ottaa Kivra käyttöön. Kivraa käyttävien yritysten määrä kasvaa koko ajan, joten kannattaa tarkkailla laskuista muutakin kuin loppusummaa. Katso tästä kaikki yritykset, joilta voit vastaanottaa digipostia Kivraan.

Miten ja mistä saan otettua Kivran käyttöön?

Saat Kivran käyttöösi joko lataamalla maksuttoman sovelluksen matkapuhelimen sovelluskaupasta tai menemällä selaimella osoitteeseen Kivra.fi.

Palveluamme on helppo käyttää sekä älypuhelimella että tietokoneella. Palvelun käyttöönottoon tarvitaan verkkopankkitunnukset ja matkapuhelin. Rekisteröityessäsi saat matkapuhelimeesi tekstiviestillä kertakäyttöisen salasanan.

Rekisteröitymisen jälkeen voit käyttää Kivraa samoilla tunnuksilla niin kännykkäsovelluksessa kuin tietokoneellakin.

Minkä yritysten laskuja voin vastaanottaa ja maksaa Kivralla?

Rekisteröidyttyäsi palveluun saat automaattisesti kaikkien Kivran käyttöönottaneiden
yritysten laskut Kivraasi. Aiemmin kirjepostina tai sähköpostilla saapuneet laskut tulevat jatkossa Kivraan eikä sinun ei tarvitse tehdä erillistä, yrityskohtaista aktivointia saadaksesi laskut jatkossa Kivraan.

Kivraa käyttävien yritysten määrä kasvaa koko ajan. Mukana olevien yritysten listan näet täältä sekä Kivran sovelluksessa osiossa ‘Lähettäjäyritykset’.

Miten maksan laskun Kivralla?

Olemme ensimmäinen palveluntarjoaja Suomessa, joka on ottanut käyttöönsä EU:n uuden maksupalveludirektiivi PSD2:n mukaisen pankkitililtä maksamisen. Kivrassa tehty maksusuoritus tapahtuu suoraan omalta pankkitililtäsi ilman erillisiä palvelumaksuja tai viiveitä – aiemmin tilisiirtoja pystyi tekemään ainoastaan pankkien omissa kanavissa.

Kun sinulle saapuu uusi lasku Kivraan, saat siitä aina ilmoituksen sähköpostiisi ja push-ilmoituksen puhelimesi ruudulle. Saat myös muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä. Laskun maksamisen vahvistat verkkopankkien tunnuslukusovelluksella kätevästi parilla painalluksella.

Lue lisää: Tiedätkö nämä 7 faktaa? Maksupalveludirektiivi PSD2 pähkinänkuoressa

Onko Kivraa turvallista käyttää?

Sähköisten laskujen ja muiden asiakirjojen turvallinen vastaanottaminen, käsittely ja arkistointi ovat palvelumme ydin.

Kivra on turvallisempi ja nopeampi kuin tavallinen paperiposti. Digitaalisessa muodossa laskut ja asiakirjat tulevat varmasti ajallaan ja ovat käytettävissä verkkoyhteyden kautta missä tahansa.

Kirjautuminen Kivraan tapahtuu kaksivaiheisella tunnistautumisella: käyttäjätunnuksella sekä kertakäyttöisellä vahvistuskoodilla. Biometrinen tunnistautuminen (kasvojentunnistus tai sormenjälkitunnistus) on myös vaihtoehtoinen kirjautumismenetelmä sovellusta käytettäessä.

Säilytämme kaiken datan suojattuna Suomessa sijaitsevilla palvelimilla. Emme luovuta palvelun käytöstä kertyvää dataa kolmansille osapuolille emmekä myy palvelustamme mainostilaa kolmansille osapuolille.

Maksaako Kivran käyttö?

Ei. Kivra on kuluttajille ilmainen palvelu – maksoitpa laskuja mistä päin maailmaa tahansa. Pääset käsiksi laskuihisi ja Kivraan tallentamiisi dokumentteihin kaikkialla, missä vain on verkkoyhteys. Sinun ei siis tarvitse stressata pidemmilläkään matkoilla.

Kivran avulla voit pikemminkin säästää pitkän pennin. Sähköiset laskut saapuvat Kivraan perinteistä kannettua postia nopeammin ja varmemmin. Lisäksi palvelu muistuttaa sinua lähestyvästä eräpäivästä – näin vältät ikävät myöhästymismaksut. Monet laskuttajat perivät nykyään myös laskutuslisää paperilaskuista – näin ollen vaihtamalla paperilaskut Kivraan saapuvaksi digipostiksi voit säästää esimerkiksi vuositasolla merkittävän summan rahaa. Kivran käyttäminen ei sen sijaan aiheuta sinulle mitään kustannuksia.

Voinko maksaa Kivralla myös toisen henkilön laskuja?

Kyllä voit. Tuemme yhdessä asiointia ja toisista huolehtimista mahdollistamalla palvelun jakamisen toisen Kivra-käyttäjän kanssa. Käyttäjä voi itse määrittää jakaako koko postilaatikkonsa vai ainoastaan tiettyjen yritysten postit.

Palvelun jakaminen on tehty turvalliseksi ja molempien osapuolien tulee hyväksyä sovelluksen jakaminen. Kun palvelu on jaettu molemmat pääsevät katsomaan saapuneita digiposteja, tallennettuja dokumentteja ja maksamaan saapuneita laskuja. Kivran voi jakaa myös hetkellisesti, ja kun tarvetta yhteisille maksuille ei enää ole, jaon voi poistaa.

Lue lisää: Näin jaat Kivran läheisesi kanssa