Nyt se on päätetty: Ruotsissa sähköiset koronatodistukset saapuvat Kivraan

Ruotsin valtio on tehnyt päätöksen, että kaikki Covid-19 -vastaan ​​rokotetut ruotsalaiset voivat jatkossa pyytää digitaalisen rokotustodistuksensa toimitettavaksi sähköisesti digipostipalvelu Kivraan.

Jaa

E-hälsomyndigheten on yksi Ruotsin sähköisen terveydenhuollon viranomaisista, jolle on annettu tehtäväksi varmistaa, että digitaaliset rokotustodistukset tulevat käyttöön Ruotsissa kesäkuun alkuun mennessä. E-hälsomyndigheten on avannut verkkosivustollaan toimintamallia digitaalisen rokotustodistuksen ympärillä ja sen tilaamista eri toimituskanaviin. Covid-19 -rokotustodistuksia kutsutaan Ruotsissa “Gröna beviset” eli “vihreiksi todistuksiksi”. Suomessa aiheesta käytetään nimitystä koronapassi tai koronatodistus.

Covid-19 -rokotuksen jälkeen ruotsalaiset voivat jatkossa pyytää “vihreän todistuksen” tai Kansankielellä paremmin tunnetun koronapassinsa toimitettavaksi valitsemaansa sähköiseen kanavaan. Digipostipalvelu Kivra on yksi neljästä luotetusta kanavasta, johon todistuksen voi jatkossa pyytää toimitettavan. “Vihreä todistus“ muodostetaan kansallisessa rokotusrekisterissä, josta se toimitetaan QR-koodimuotoisena valittuun kanavaan. 

Ruotsissa Kivralla on yli 4,2 miljoonaa käyttäjää ja jatkossa he voivat vastaanottaa rokotekorttinsa automaattisesti palveluun osana muuta arjen asiointiaan. Digipostipalvelu Kivra on saatavilla myös Suomessa. 

“Meillä Kivralla on myös Suomessa toimiva infrastruktuuri ja palvelu vastaavanlaisen sähköisen rokotustodistuksen toimittamisen toteuttamiseksi, kuin mitä nyt teemme Ruotsissa Ruotsin valtion ja terveysviranomaisten kanssa. Mielestämme ratkaisussa on tärkeää mahdollistaa todistuksen helppo ja turvallinen käyttö. Käymme avointa keskustelua viranomaisten kanssa myös Suomessa tehtävästä ratkaisusta ja tarjoamme helppoa sekä turvallista tapaa käyttää todistusta”, kertoo Kivra Oy:n toimitusjohtaja Ilari Abdeen.

Kivra on maan suosituin digipostipalvelu helppokäyttöisyyden ja monipuolisuutensa vuoksi

Ruotsissa käyttöön tulevassa mallissa, kun yksityishenkilö pyytää “vihreän todistuksen”, lähetetään se automaattisesti sähköisesti digipostipalveluun ja siitä jää tieto kansalliseen rokotusrekisteriin.  Kivra on maan suosituin digipostipalvelu helppokäyttöisyyden ja monipuolisuutensa vuoksi, joten sähköiset rokotekortit tulevat yleistymään ja tavoittamaan kansalaiset vauhdilla.

On ilahduttavaa nähdä, että Ruotsin viranomaiset ovat valinneet digipostipalvelun ensisijaiseksi kanavaksi rokotustodistusten sähköistämisessä. Osallistuessamme hallituksen selvitystyöhön aiemmin tänä vuonna, oli selvää, että Kivra voisi olla yksi luonteva kanava sähköisten rokotekorttien toimittamiselle. Siksi olemme hyvin valmistautuneita jo ennakkoon ja odotamme innolla teknisen toteutuksen valmistumista. Tulemme varmistamaan, että jokainen ruotsalainen saa oman “vihreä todistuksensa” jatkossa Kivrasta, jatkaa Kivra AB:n toimitusjohtaja Anna Bäck.

Ruotsin malli voisi toimia myös Suomessa

Ruotsissa ratkaisua sähköisestä rokotetodistuksesta on lähdetty alusta lähtien kehittämään kansalaisten arjen sujuvuuden ja valinnan vapauden tematiikan kautta. Siksi päätökset ja kanavaratkaisut on saatu tehtyä yhteistyössä nopealla ja sujuvalla aikataululla. 

Toivomme, että Suomessa päädytään vastaavanlaiseen kansalaisia parhaiten palvelevaan lopputulokseen, kuin Ruotsissa on tehty. Tiedämme, että Suomessakin valmistellaan sähköistä koronatodistusta kansallisen Omakanta -palvelun yhteyteen kansalaisten saataville. Me Kivrana olemme mielellämme tarjoamassa apua sekä mukana suunnittelemassa ja toteuttamassa sähköistä koronatodistusta myös Suomeen”, Ilari Abdeen summaa.

Digipostipalvelu Kivra: 

Puolet Ruotsin aikuisista käyttää Kivraa vastaanottaakseen postia ja kuitteja digitaalisesti. Suomessa Kivra on aloittanut toimintansa vuoden 2020 alussa. Palvelu kasvaa nopeasti, sekä uusien käyttäjien, että lähettäjäyritysten, kuntien, viranomaisten, kuin myymälöidenkin osalta. Kivra AB:n omistaa 41an Invest (Karl-Johan Persson ja Stefan Krook), FAM (Wallenbergstiftelserna), hallitus ja henkilöstö. Kivra Oy:n omistaa Kivra Ab, Telia Company ja Resurs bank. Lue lisää: kivra.se ja kivra.fi.

Lisätietoja:

Ilari Abdeen, toimitusjohtaja, Kivra Oy, p. 040 519 7678

Maija Leivo, markkinointi- ja viestintäjohtaja, Kivra Oy, p.050 522 2322

Katso video tai tutustu tarkemmin Ruotsin malliin osoitteessa kivra.se

Aiheesta lisää: 

AftonBladet: https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/WOz5Pg/grona-beviset-kan-oppna-for-resor

Dagens Nyheter: https://www.dn.se/varlden/grona-beviset-kan-oppna-for-resor/

SVT: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/grona-beviset-kan-oppna-for-resor