Tärkeää elämässä: Luonto yhdistää yli sukupolvien

Lintujen kevätmuutto on joka vuosi yhtä riemukas tapahtuma, todellista lintuharrastajan juhlaa. Liisa Kapaselle ja hänen miehelleen se on yksi tärkeimmistä elämään iloa tuovista asioista. Läheinen luontosuhde on siirtynyt myös heidän lapsilleen ja lastenlapsilleen.


Jaa

Lintujen kevätmuutto on Liisa Kapaselle jokavuotinen kohokohta: maalis-, huhti- ja toukokuussa merenrannat ja pellot täyttyvät siivekkäistä, joista osa jää niille sijoilleen ja osa matkaa vieläkin kauemmas pohjoiseen.

Asumme Kirkkonummella, ja lähellä on Porkkalanniemen upea lintuparatiisi. Mutta kesällä pitää päästä myös kotiseudulle Pohjois-Karjalan aarniometsiin sekä lintujärville ja -kosteikoille.

Liisa on ollut kiinnostunut linnuista 52 vuotta eli yhtä kauan kuin on ollut yksissä puolisonsa Matin kanssa. Lajista on tullut koko perheen elämäntapa ja olennainen osa arkea.

Matti oli jo tavatessamme innokas lintuharrastaja. Olen itsekin aina viihtynyt metsissä, kallioilla ja rannoilla. Mieheni on aktiivisesti rengastanut, maalannut ja kuvannut lintuja. Totesin, että on parasta mennä mukaan, jos haluan laatuaikaa.

1970-luvulla lintuharrastus oli varsin miehinen laji, mutta nykyään luonnossa kulkee paljon myös naisia mukanaan kiikarit ja kamera, monella myös kaukoputki.

Luontoharrastus tarttui kolmeen lapseemme, ja he ovat puolestaan siirtäneet sitä omille lapsilleen. Kolmesta lapsenlapsesta vanhin, 11-vuotias, on jo ollut mukanamme linturetkillä. Ja nelivuotiaskin käyttelee innokkaasti kiikaria pihalintujen tarkkailemiseen.

Kameran linssin läpi

Liisa on vuosien myötä löytänyt itsensä yhä useammin kameran takaa.

Eläkkeelle jäämisen myötä olen innostunut yhä enemmän valokuvauksesta. Jokainen lintumatka on myös kuvausmatka: kuvia kertyy jokaisena matkapäivänä valtavat määrät.

Millaisia neuvoja kokenut lintuharrastaja antaa ihmisille, joita laji kiinnostaa?

Ei tarvitse pelätä, että on hankittava hirmuinen määrä välineitä. Hyvät kiikarit ja lintukirja riittävät aluksi. Jos haluaa opetella tunnistamaan paljon lajeja, on hyvä hankkia myös kaukoputki”, Liisa neuvoo.

Monet lintuharrastusyhdistykset lainaavat välineitä. Yhdistykseen liittyminen on myös hyvä tapa oppia lisää lintulajeista, löytää parhaat retkikohteet ja tutustua samanhenkisiin ihmisiin.


Kivra – paikka kaikelle tärkeälle

Omilla valinnoillasi voit pienentää arjen ympäristökuormitusta ja suojata omalta osaltasi luonnon monimuotoisuutta. Paperiasioinnista luopuminen ja energiatehokkaan digiasioinnin käyttäminen ovat ilmastotekoja.

Kivralla vastaanotat ja arkistoit arjen tärkeät asiakirjat kätevästi digipostina sekä hoidat omat ja läheisesi laskut sähköisesti. Kivra on paikka kaikelle tärkeälle. Tutustu tarkemmin palveluumme ja rekisteröidy maksutta käyttäjäksi!

Näin otat Kivran käyttöön

Kivran käyttöönotto sujuu hetkessä. Rekisteröitymisen jälkeen kirjaudut palveluun joko puhelimeesi lähetettävällä koodilla tai sormenjälkitunnistuksella.

Kirjaudu   Rekisteröidy

  • 1 Lataa Kivra-sovellus puhelimeesi
  • 2 Rekisteröidy palveluun
  • 3 Valmis

Tärkeää elämässä: Kesä, keikat ja kaverit

Kun kesän festivaalit pärähtävät käyntiin, Venni Vesa on yksi niistä tuhansista onnellisista, joilla on liput valmiina. Festarikesää on tuskin koskaan odotettu niin paljon kuin nyt.

Tärkeää elämässä: Aikaa perhekaaoksen keskelle

Reija Pietiläisestä tuli neljän pojan äiti, kun kaksoset Jusu ja Sisu syntyivät. Tekemistä riittää aamusta iltaan, joten jokainen rutiineissa säästetty minuutti on arvokas. ”Onneksi moni asia hoituu puhelimella.”