Den digitala brevlådan Kivra blir den första att erbjuda PSD2-betalning i Finland

Jaa

Finska företag, offentlig förvaltning och andra organisationer skickar varje år ut en halv miljard dokument till privatpersoner. Omkring 60 procent av dessa försändelser sker fortfarande i pappersformat, även om digital post skulle spara in på kostnader, effektivera processerna och belasta miljön betydligt mindre.

Syftet med den nya digitala brevlådan och e-tjänsten Kivra är att inom ett par år reducera mängden ärenden som sköts på papper med en tredjedel från nuvarande nivå. Som första i Finland tillhandahåller Kivra sådan internetbetalning som andra betaltjänstdirektivet (PSD2) möjliggör, direkt från ett eget bankkonto och utan särskilda betalkort. Betalning via ett eget konto är redan nu möjligt i Nordea, OP, S-Pankki och Danske Bank, och de övriga bankerna kommer att anslutas till systemet under våren.

“Vi hoppas att Kivras användarvänlighet kommer att inspirera så många som möjligt för att byta pappersfakturor till ett nytt, miljövänligt alternativ.”

Tuire Mäkelä, Telias chef för kommersiella betalningslösningar

Kivra inledde sin verksamhet i Sverige 2011, och är numera ledande på marknaden för digital ärendehantering med över 3,5 miljoner användare och 20 000 deltagande leverantörsorganisationer. I Sverige används Kivra av såväl privatföretag som offentlig förvaltning, såsom skattemyndigheten, hälso- och sjukvårdstjänster och polisen.

”Kivra är ett utmärkt exempel på att nya digitala tjänster hjälper oss att hantera vårt dagliga liv. Trots att majoriteten av våra kunder redan får sina fakturor digitalt, skickar vi fortfarande över fyra miljoner pappersfakturor varje år. Vi hoppas att Kivras användarvänlighet kommer att inspirera så många som möjligt för att byta pappersfakturor till ett nytt, miljövänligt alternativ”, säger Tuire Mäkelä, Telias chef för kommersiella betalningslösningar.

Kivra Oy ägs av Kivra AB, Telia Company och Resurs Bank. Tjänstens partnerföretag är faktureringsoperatörerna Ropo Capital, PostNord Strålfors och CGI, som sköter ibruktagandet av tjänsten för företagen. Också andra faktureringsoperatörer kommer att anslutas till tjänsten.

Kivra i korthet
  • Kivra är en digital brevlåda och e-tjänst för hantering av ärenden mellan företag och konsumenter.
  • Med Kivra kan du ta emot, behandla och arkivera fakturor och andra dokument digitalt och säkert, på ett sätt som skonar miljön.
  • Kivra är den första tjänsten i Finland att erbjuda konsumenter sådan betalning från eget bankkonto som andra betaltjänstdirektivet (PSD2) möjliggör.
  • Kivra meddelar användaren om nya fakturor och påminner om förestående förfallodatum. Gamla fakturor hittas lätt i det leverantörsbaserade arkivet.
  • Kivra Oy ägs av Kivra AB, Telia Company och Resurs Bank. Kivra Oy grundades 2018. Tjänsten har inlett sin verksamhet i februari 2020.
  • Kivra är världens första digitala brevlåda som fått certifikatet Climate Positive för sitt arbete för klimatet (Clipop.org).
  • Kivra valdes 2019 av konsumenter till Sveriges andra mest meningsfulla digitala varumärke (Lynxeye, studien Purposeful Brands).

Mer information och förfrågningar om intervjuer:

marknadsföringschef Maija Leivo, Kivra Oy, tfn 050 522 2322, maija.leivo@kivra.fi

I mediebanken hittar du bilder och annat informationsmaterial: kivra.contenthub.fi