Tutkimus: Suomalaiset valmiita koronarokotustodistuksen käyttöön tapahtumissa, ravintoloissa ja matkustaessa – turvallinen kännykkäsovellus mieluisin rokotustodistuksen säilytystapa

Jaa

Eri vastausvaihtoehtojen selvä enemmistö toistui kyselyssä kaikissa ikäluokissa. Vain 13 % kaikista vastanneista ei ollut halukas todistamaan rokotuksen ottamista missään tilanteessa.

Kivran tilaama kysely käsitteli myös koronarokotustodistuksen näyttö- ja säilytysmenetelmiä. 59 % vastaajista käyttäisi mieluiten turvallista kännykkäsovellusta rokotustodistuksen säilyttämiseen. Turvallinen kännykkäsovellus oli mieluisin vaihtoehto kaikissa kyselyn ikäluokissa, tosin paperisen rokotustodistuksen tärkeys korostui 50–79-vuotiaiden vastauksissa. 50–79-vuotiaista vastaajista 48 % suosi turvallista kännykkäsovellusta, 42 % paperista rokotustodistusta.

Tällä hetkellä digitaalisen rokotustodistuksen voi Suomessa saada Omakanta-palvelusta. Nykykäytäntöä parhaiten kuvaava vastausvaihtoehto verkkopalvelu tietokoneella tai kännykällä oli mieluisin säilytys- ja näyttömenetelmä vain 10 %:lla vastaajista.

Ruotsissa rokotustodistus voidaan toimittaa turvallisesti Kivraan

Ruotsissa on mahdollistettu digitaalisen rokotustodistuksen tilaaminen eri sähköisiin kanaviin, mukaan lukien Kivraan. Ruotsissa Kivran sovelluksella on yli 4,5 miljoonaa käyttäjää ja jatkossa rokotuksen saatuaan he voivat vastaanottaa rokotustodistuksensa automaattisesti palveluun osana muuta arjen asiointiaan. Digipostipalvelu Kivra on saatavilla myös Suomessa.

“Meillä Kivralla on myös Suomessa toimiva infrastruktuuri ja palvelu vastaavanlaisen sähköisen rokotustodistuksen toimittamisen toteuttamiseksi, kuin mitä nyt teemme Ruotsissa Ruotsin valtion ja terveysviranomaisten kanssa. Mielestämme ratkaisussa on tärkeää mahdollistaa todistuksen helppo ja turvallinen käyttö. Käymme avointa keskustelua viranomaisten kanssa myös Suomessa tehtävästä ratkaisusta ja tarjoamme helppoa sekä turvallista tapaa käyttää todistusta”, kertoo Kivra Oy:n toimitusjohtaja Ilari Abdeen.