Digipostipalvelu kokoaa kaikki arjen tärkeät dokumentit elämän eri osa-alueilta
Postipalvelut ovat murroksessa, perinteinen paperiposti ei enää ole ainoa oikea tapa vastaanottaa viestejä ja tärkeitä dokumentteja. Yhteiskunta digitalisoituu, ja myös postipalvelut siirtyvät pikkuhiljaa digitaaliseen muotoon. Digipostijärjestelmä rakentuu joka tapauksessa tulevaisuudessa, joten olisi tärkeää, että siitä rakennetaan kuluttajille mahdollisimman helppokäyttöinen ja selkeä. Tällä hetkellä kuluttaja vastaanottaa postia ja viestejä monissa eri muodoissa sekä eri alustoilla ja palveluissa, jolloin tieto on melko pirstaloitunutta. Lisäksi tarvitaan useita eri salasanoja eri palveluihin kirjautumiseen päästäkseen lukemaan tärkeät asiakirjat ja viestit. Olisi yksinkertaisempaa, jos käytössä olisi yksi ja sama digitaalinen postilaatikko, johon saapuu kaikki kuluttajalle tuleva posti. Sen käytön tulee olla mahdollisimman helppoa ja turvallista. Digipostilaatikon käyttäjä luo palveluun oman henkilökohtaisen tilinsä, jonne asiakirjat toimitetaan turvallisesti ja salattuna.
Digipostipalvelu voisi toimia kuluttajan oikotienä sähköisen viestinnän vastaanottamisessa ja käsittelyssä. Se kokoaa kuluttajalle saapuvan viranomaispostin ja yksityisen sektorin postin samaan paikkaan turvallisesti vahvan tunnistautumisen taakse. Tämä tarkoittaa, että erilaisten laskujen, viranomaisviestien, sopimusten ja muiden asiakirjojen säilyttäminen ja hallinnoiminen on kuluttajalle helppoa ja vaivatonta yhdessä ja samassa digitaalisessa ympäristössä.
Toimiva digipostijärjestelmä hyödyttää kuluttajia ja yhteiskuntaa
Suomessa ei tällä hetkellä ole olemassa yhtenäistä ja toimivaa digipostijärjestelmää, jonka avulla kansalaisella olisi mahdollisuus vastaanottaa kaikki posti samaan paikkaan. Sen sijaan yksityisen ja julkisen sektorin lähettäjät kehittävät omia ratkaisujaan, minkä seurauksena digipostin hyöty kansalaisille pienenee ja sen kehitys hidastuu. Viranomaisviestinnässä on käytössä Suomi.fi-viestit-palvelu, johon voi vastaanottaa julkisen hallinnon viranomaispostia. Yksityisiin digipostipalveluihin, kuten Kivra, voi vastaanottaa postia muiltakin lähettäjiltä.
Kansalaisilla ei tällä hetkellä ole vapautta valita, mihin kanavaan haluaa vastaanottaa digipostia. Yksityisten toimijoiden palvelukehityksen tuomat hyödyt olisivat myös julkisen sektorin saatavilla, mikä hyödyttäisi koko digipostijärjestelmän kehitystä Suomessa. Mikäli järjestelmä saadaan rakennettua toimivaksi, myös postin lähettäjien ja vastaanottajien määrää voidaan kasvattaa. Digipostijärjestelmän käyttöönotto tuo lisäksi säästöjä yhteiskunnalle, postin lähettäminen digitaalisesti on edullisempaa kuin paperipostin lähettäminen, puhumattakaan sen positiivisista ympäristövaikutuksista. Digiposti on myös perinteistä postia nopeampi ja saavutettavampi tapa tavoittaa kansalaiset, jopa reaaliaikaisesti.
Mallia digipostipalvelun kehittämiseen voitaisiin ottaa Ruotsista ja Tanskasta
Viranomaispostin lähettäminen myös yksityisiin digipostipalveluihin tulisi mahdollistaa. Se olisi kustannustehokasta ja nopeuttaisi digipostin käyttäjämäärän kasvua. Digipostipalvelua Suomeen luotaessa mallia voi ottaa Ruotsista ja Tanskasta, joissa kansalaisilla on mahdollisuus valita mihin postia vastaanottaa, eli myös yksityisen palveluntarjoajan digipostilaatikkoon. Tämä koskee myös viranomaispostia. Suomessa hallitusohjelmaan on kirjattu digitaalisen viranomaisviestinnän edistämisohjelma, Digi ensin -ohjelma. Esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa viranomaisviestinnän digitalisaatio on toteutettu yhteistyössä yksityisen sektorin palveluntarjoajien kanssa. Julkisen ja yksityisen sektorin välinen yhteistyö ja avoin infrastruktuuri ovatkin mahdollistaneet digipostin kasvun ja menestyksen Ruotsissa ja Tanskassa. Mahdollistamalla viranomaispostin lähettämisen myös yksityisiin digipostipalveluihin olisi palvelun käyttö kuluttajille mahdollisimman monipuolista ja vaivatonta. Tällä hetkellä jo monet kunnat ja hyvinvointialueet käyttävät Kivraa postin lähettämiseen. Postin lähettäjien ja palvelun käyttäjien määrää kasvattamalla digiposti saadaan kaikille saavutettavaksi sekä luonnolliseksi osaksi toimivaa yhteiskuntaa.
Digipostin laaja käyttöönotto tuo selviä etuja ja säästöjä niin yhteiskunnalle kuin kansalaisillekin. Valtiollisten toimijoiden lisäksi myös yksityisten palveluntarjoajien, kuten Kivra, pääsy markkinoille olisi mahdollistettava. Tällöin kuluttajilla on aito mahdollisuus valita kanava, johon haluaa vastaanottaa postia. Kun digipostipalvelun käyttö on vaivatonta ja omien asiakirjojen hallinta helppoa, muodostuu palvelusta nopeasti osa kansalaisten jokapäiväistä ja sujuvaa arkea.
21.5.2024 Emmi Ranta, Kivra
Katso Kivran toimitusjohtajan Ilari Abdeenin haastattelu digipostin roolista yhteiskunnassa Valtio Expossa 7.5.2024 täältä.