Kaikilla on oikeus vastaanottaa postia yhteen saavutettavaan digipostipalveluun

Jaa

Digipostin tasavertainen saavutettavuus kaikille kansalaisille on tärkeä kysymys nykyaikaisessa yhteiskunnassa, jossa digitalisaatio on keskeinen osa arkea. Haasteena on varmistaa, että digiposti palvelee kaikkia digikyvykkyyksiä, mukaan lukien ikääntyneitä, vammaisia ja muita ihmisryhmiä, joilla on erityistarpeita. Samalla digipostin laajalla käyttöönotolla on mahdollista tarjota entistä helpompaa ja nopeampaa palvelua kaikille. Yksi avainasemassa oleva tekijä digipostin saavutettavuudessa on sen esteettömyys ja käyttäjäystävällisyys. Digipostia tulee voida käyttää vaivattomasti ilman syrjiviä esteitä.

Perinteisen paperipostin osalta saavutettavuus ja toimitusvarmuus eivät ole vastaava tai verrattavissa digitaaliseen postin toimitukseen. Suomi on pinta-alaltaan suuri maa, jossa välimatkat ovat pitkiä. Eri alueilla asuvat ihmiset eivät välttämättä ole samanarvoisessa asemassa perinteisen postin saavutettavuuden suhteen. Paperipostin jakeluun voi haittaavasti vaikuttaa esimerkiksi keliolosuhteet tai inhimilliset tekijät, kuten postin häviäminen tai väärään osoitteeseen joutuminen. Digitaalinen postilaatikko on jokaisen henkilökohtainen, mutta halutessaan sen voi jakaa perheenjäsenten kesken. Saapuneet viestit pysyvät digipostipalvelussa tallessa ja mukana. Lisäksi nykyisin käytössä oleva paperipostin vuoropäiväjakelu tarkoittaa sitä, että posti jaetaan vastaanottajalle vaihtelevasti kahtena tai kolmena päivänä viikossa. Tämä voi aiheuttaa viiveitä tärkeiden asiakirjojen vastaanottamisessa, kun taas digipostia voi vastaanottaa reaaliaikaisesti. Postin vastaanottamisessa olisi aika siirtyä digitaaliselle aikakaudelle ja vaihtaa fyysiset postilaatikot digipostilaatikoihin tai laajemmin kuvailtuna digipostipalveluihin. Digipostipalvelut toimivat kokoavina palveluina kaikille arjen tärkeille dokumenteille niiden lähettäjästä riippumatta.

Digipostin käyttöönoton tulisi olla vaivatonta kaikille kuluttajille

Kaupungit, kunnat ja muut yhteiskunnan tahot kaipaavat saavutettavaa tapaa tavoittaa kansalaiset, joten tavoittavalle viestinnälle on selkeä tarve. Kivra on kehittämässä digipostipalvelua, joka on saavutettava kaikille kansalaisille asuinpaikasta tai muista olosuhteista riippumatta. Ruotsissa Kivraa käyttää jo yli puolet aikuisväestöstä, eli noin 6 miljoonaa ihmistä. Digipostipalvelua Suomessa kehitettäessä onkin mahdollista ottaa käyttöön Ruotsissakin jo toimiviksi todetut käytännöt ja toimintamallit.

Digipostin käyttöönottoa edistetään myös poliittisilla toimenpiteillä, joiden tavoitteena on taata saavutettavat postipalvelut kaikille kansalaisille asuinpaikasta riippumatta. Valtiovarainministeriö on käynnistänyt Digi ensin -hankkeen nykyisen hallituksen toimintakaudelle, mikä tarkoittaa että digitaaliset palvelut asetetaan etusijalle viranomaisviestinnässä ja samalla edistetään niiden käyttöönottoa. Tämän vuoksi Suomeen tulisi luoda tarvittava infrastruktuuri digipostin laajaa käyttöönottoa varten, Kivran toimitusjohtaja Ilari Abdeen toteaa. Mikäli valtio velvoittaa kansalaiset ottamaan digipostipalvelun käyttöön, tulee sen käytön olla eri ihmisryhmille tasavertaista ja saavutettavaa, Abdeen jatkaa.

Valtion nykyisellään käyttämä suomi.fi-viestit-palvelu kattaa vain viranomaisviestinnän, jolloin yksityisen sektorin yritykset ja organisaatiot jäävät sen ulkopuolelle. Toimivassa markkinassa kansalaisille mahdollistetaan sekä yksityisen sektorin että viranomaisviestinnän vastaanottaminen samaan paikkaan sähköisesti. Tähän tarvitaan mukaan myös yksityisiä digipostipalvelun tuottajia, mikä varmistaa myös yksityisten toimijoiden palvelukehityksen hyödyt laajasti yhteiskuntaan. Abdeenin mukaan yksityisten palveluntuottajien tulee täyttää valtion määrittämät tietoturvavaatimukset, jonka jälkeen ne pääsevät osaksi valtion digiposti-infrastruktuuria. Tämän jälkeen käyttäjä voisi saada myös viranomaispostia Kivraan, jolloin ei tarvita erillisiä kanavia viranomaispostille ja muulle postille, vaan kaikki viestit tulevat yhteen ja samaan digipostilaatikkoon. Digitaalisen viestinnän avulla on lisäksi mahdollista tavoittaa kansalaiset samanaikaisesti ja nopeasti, esimerkiksi kaikkia koskevien tärkeiden tiedotusten kohdalla.

Digipostipalvelu on saavutettava ja esteetön erilaisille ihmisryhmille ja käyttäjille

Digipostipalvelun tasavertaisen ja esteettömän käytön takaamiseksi voidaan tehdä erilaisia toimenpiteitä. Esimerkiksi palvelussa käytettävän kielen tulee olla mahdollisimman selkeää, jolloin voidaan varmistaa että palvelun käyttö on ymmärrettävää ja merkityksellistä kaikille käyttäjille. Palvelun tulee lisäksi olla saatavilla eri kielillä, jotta se on mahdollisimman monelle saavutettavaa. Kivraa voi käyttää suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi, ja myös asiakaspalvelu toteutetaan näillä kolmella kielellä. 

Digipostin käyttöönotto voi parantaa iäkkäiden tai liikuntaesteisten ihmisten mahdollisuutta saavutettavaan postiin. Digipostia käyttämällä ei tarvitse liikkua päästäkseen lukemaan saapuneet postit. Lisäksi Kivrassa on mahdollista jakaa asiakirjoja lähiomaisten kanssa, mikä tekee siitä saavutettavan vaihtoehdon esimerkiksi ihmisille, joilla ei ole tarvittavia digitaitoja. Muu perheenjäsen voi vaikkapa hoitaa iäkkään omaisen laskujen maksun ja muun asiakirjojen ylläpidon hänen puolestaan.

Digipostipalvelua voi myös käyttää erilaisten apuvälineiden kanssa, kuten ääniohjaus tai ruudunlukuohjelma. Täten palvelun käyttö on mahdollisimman saavutettavaa näkövammaisille ja heikkonäköisille. Lisäksi tekstiä voi halutessaan suurentaa ja sovelluksessa on huomioitu riittävä kontrasti. Kivran mobiilisovellus on auditoitu kolmannen osapuolen toimesta kesäkuussa 2021, ja se täyttää saavutettavuusdirektiivin (WCAG 2.1) AA-tason. Kivran palveluja myös kehitetään jatkuvasti yhdenvertaisuus- ja saavutettavuusperiaatteita noudattaen.

Digipostia voidaankin pitää monesta näkökulmasta saavutettavampana kuin perinteistä paperipostia. Digipostin käyttöönotto takaa kaikille kansalaisille yhdenvertaiset mahdollisuudet vastaanottaa tärkeää postia asuinpaikasta, kielestä tai fyysisistä olosuhteista riippumatta. Nämä tekijät yhdessä voivat edistää digipostin saavutettavuutta ja varmistaa, että digitaalinen viestintä on inklusiivista ja tasapuolista kaikille käyttäjille.

7.5.2024 Emmi Ranta, Kivra

Kivran käyttö on kuluttaja-asiakkaalle täysin ilmaista. Lue lisää Kivran ominaisuuksista täältä.