Kivran vastuullisuusraportti on valmistunut – digipostin positiivinen hiilikädenjälki kasvanut entisestään

Jaa

24.3.2025

Digipostipalveluiden laajempi käyttö hyödyttää koko yhteiskuntaa, sillä se vähentää hiilidioksidipäästöjä, nopeuttaa viestintää ja parantaa saavutettavuutta. Kivran vastuullisuusraportin mukaan digipostin hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin perinteisen paperipostin, mikä tekee siitä ympäristöystävällisemmän vaihtoehdon. Lisäksi digiposti tehostaa arjen sujuvuutta, parantaa turvallisuutta ja edistää digitaalista yhdenvertaisuutta kansalaisten välillä.

Digipostipalveluiden yleistyminen tuo mukanaan merkittäviä positiivisia vaikutuksia koko yhteiskunnalle. Yksi keskeisimmistä hyödyistä turvallisen ja nopean informaation välittämisen lisäksi on ympäristöhaittojen pieneneminen. Kivra teettää neljännesvuosittain raportin yritystoiminnan aiheuttamista päästöistä yhteistyössä NGS Finlandin kanssa. Kivran päästölaskelma on toteutettu laajassa käytössä  olevan GHG-protokollan (Greenhouse Gas Protocol) mukaisesti ja kattaa kaikki olennaisiksi ja merkittäviksi määritellyt päästölähteet.

Vuoden 2024 vastuullisuusraportti on juuri valmistunut, ja Kivran digipostin yhteenlasketut päästöt Suomessa olivat 18,4 tonnia CO2-ekvivalenttia. Kivran toiminnasta ei syntynyt lainkaan suoria scope 1 -päästöjä eikä hankintaperusteisia epäsuoria scope 2 -päästöjä. Kaikki päästöt syntyivät siis epäsuorasti arvoketjussa ja luokitellaan scope 3 -päästöiksi.

Kuitenkin hiilijalanjälkeä merkittävämpi raportoitava seikka on digipostin positiivinen hiilikädenjälki. Positiivinen hiilikädenjälki syntyy siitä, että digipostin hiilikädenjälki on pienempi kuin paperikirjeiden, eli jokainen digipostiksi muunnettu paperikirje vähentää yhteiskunnasta ympäristökuormitusta. Kivran positiivinen hiilikädenjälki vuonna 2024 oli 119,4 t CO2e, joka viime vuoden osalta oli viisinkertainen verrattuna digipostista aiheutuvaan hiilijalanjälkeen*.

Digipostista on muodostumassa ensisijainen postin välittämisen ja vastaanottamisen kanava, mikä entisestään kiihdyttää positiivisia ympäristövaikutuksia

Hallitusohjelmaan kirjatun Digi ensin -hankkeen toteutuessa miljoonat suomalaiset siirtyvät ensisijaisesti vastaanottamaan viranomaispostinsa sähköisesti. Eli myös ympäristövastuullisuudessa siirrytään iso harppaus eteenpäin, kun paperipostitus vaihtuu digitaaliseen. Suomessa toimitettiin vuonna 2024 yhteensä 400 miljoonaa paperista kirjettä, joka vastaa arviolta 8 700 tonnia paperia ja 92 tonnia muovia, sillä paperin lisäksi monessa kirjekuoressa on muovi-ikkuna. Näistä päästöjä kertyi yhteensä arviolta 29 750 tonnia CO2e. Koko Suomen kokonaispäästöt vuonna 2023 olivat ilmastovuosikertomuksen  pikaennakkotietojen mukaan 40,6 Mt CO2e. Lukema sisältää päästökauppa-, maankäyttö- ja taakanjakosektorit.

Kokonaisuudessaan digipostipalveluiden laajempi käyttöönotto tukee yhteiskunnan digitalisaatiota, parantaa viestinnän tehokkuutta, edistää ympäristöystävällisyyttä sekä lisää tasa-arvoa ja turvallisuutta. Näiden selkeiden hyötyjen vuoksi digiposti on keskeisessä roolissa nykyaikaisen ja kestävän yhteiskunnan rakentamisessa.

Tutustu laajemmin Kivran ympäristö- ja yritysvastuuteemoihin täältä.

*Vältettyjen päästöjen eli Kivran hiilikädenjäljen laskenta perustuu jossain määrin olettamuksiin sekä yleisiin tietoihin eri toimintojen päästövaikutuksista. Vältettyjen päästöjen vaikutus on laskettu Kivran vuoden aikana toimittamalle dokumenttimäärälle ikään kuin nämä kirjeet olisi lähetetty fyysisenä postina. Laskennassa on huomioitu kirjeen lähettämiseen tarvittavien papereiden sekä kirjekuorten tuotanto ilman niiden kuljetuksia lähettäjälle, postin kuljetus vastaanottajalle sekä näiden paperien kierrätys.