Digiposti on kuluttajille turvallinen tapa vastaanottaa postia ja hallinnoida omia asiakirjoja
Monet ovat tottuneet säilyttämään omia asiakirjoja sekalaisessa muodossa niin paperisina kuin digitaalisina eri alustoilla ja sähköpostissa. Tuoreen kyselytutkimuksen* mukaan suurinta osaa (64%) vastanneista kuitenkin ärsyttää palveluiden pirstaloituminen moneen eri osoitteeseen, sovellukseen ja palveluun. Tutkimukseen vastanneista 63% haluaa omien dokumenttien hallintaan enemmän järjestelmällisyyttä. Vain 19% kokee, että dokumenttien hallinta nykyisellään tuntuu turvalliselta.
Kuluttajia voi mietityttää uusi sähköinen tapa vastaanottaa postia ja viestejä juuri turvallisuuden kannalta, sillä moni mieltää edelleen paperiset kirjeet ja asiakirjat luotettavammiksi kuin digitaaliset. Kyselyn mukaan 53% vastanneista haluaa edelleen saada tärkeät dokumentit paperisena. Digiposti on kuitenkin monelta kannalta turvallinen tapa viestien välittämiseen. Digipostia voi vastaanottaa vain vahvistetuilta lähettäjiltä eikä postin välittämiseen tarvita välikäsiä, kuten paperipostin kohdalla.
Digiposti kokoaa kaikki omat postit ja asiakirjat samaan paikkaan vahvan tunnistautumisen taakse
Tutkimuksen mukaan monen kuluttajan voi olla vaikea kuvitella yhtä kokoavaa palvelua, johon voisi koota kaikki omat tärkeät asiakirjat, sillä sellaiseen ei olla Suomessa vielä totuttu. Vaikka nykyinen digitaalisten kanavien kirjo yritysten omien palveluiden, sähköpostin, postilaatikon, mappikansioiden ja eri sovellusten kanssa voi olla monen mielestä sekava, se tuntuu silti tutulta ja turvalliselta. Esimerkiksi Ruotsissa tällainen kaiken turvallisesti kokoava digipostipalvelu on jo kansalaisille tuttu ja laajamittaisesti käytössä. Palvelun nimi on Kivra. Nimi tulee ruotsin sanasta arkiv (arkisto). Kivran digipostipalvelun käyttämiseen riittää yksi kirjautuminen, jonka jälkeen henkilö voi tarkastella kaikkia omia posteja ja asiakirjoja yhdessä ja samassa paikassa. Tällöin ei tarvitse muistaa eri salasanoja, ja mihin mikäkin dokumentti on tallennettu tai vastaanotettu. Kivralla tietosuojaan ja turvallisuuteen panostetaan vahvasti, ja palvelun turvallinen käyttäminen ja kuluttajien tietojen suojaaminen asetetaan ensisijalle. Käyttäjä kirjautuu palveluun vahvalla tunnistautumisella, kuten pankkitunnistautumisella tai Mobiilivarmenteella.
Suomessa valmistellaan hallitusohjelman mukaista Digi ensin -hanketta, jonka myötä miljoonat Suomessa asuvat henkilöt vastaanottavat jatkossa viranomaispostinsa sähköisesti. Hanketta toteutettaessa tulisi kansalaisille antaa mahdollisuus vastaanottaa sekä yksityisen että julkisen sektorin digipostia samaan itse valittuun palveluun. Näin myös Suomessa syntyisi turvallinen ja kattava digipostijärjestelmä, jollainen ruotsalaisilla kuluttajilla jo tänä päivänä on.
Kivraan voi postin vastaanottamisen lisäksi myös voi tallentaa ja arkistoida omia dokumentteja, jotka on mahdollista lajitella kategorioihin oman tarpeen mukaan. Kyselyn tulosten mukaan 64% suomalaisista haluaisi dokumenttien hallintaan lisää järjestelmällisyyttä. Kivran avulla on mahdollista järjestellä kaikki omat dokumentit itselle mieluisiin aihepiireihin ja tarkastella niitä kätevästi missä ja milloin vain.
Vaikka moni kokee omien asiakirjojen hallinnan tällä hetkellä jopa kaoottiseksi, ihmisten voi olla vaikea kuvitella palvelua, jossa omien dokumenttien hallinta on sujuvaa. Sellaiseen ei olla totuttu, ja monen voi olla vaikea kuvitella, että omia asiakirjoja on mahdollista hallinnoida helposti ja turvallisesti mobiililaitteella ja tietokoneella.
Digipostilaatikko on jokaisen käyttäjän henkilökohtainen oman postin vastaanottopaikka
Digipostilaatikkoa voikin verrata fyysiseen postilaatikkoon sillä erotuksella, että digipostilaatikko on jokaisen henkilökohtainen, mikä tekee siitä turvallisen ja luotettavan vaihtoehdon. Posti ei häviä matkalla tai joudu väärään osoitteeseen, vaan saavuttaa oikean vastaanottajan luotettavasti ja nopeasti. Digipostilaatikko on kuitenkin tarvittaessa mahdollista jakaa läheisten tai perheenjäsenten kesken molempien osapuolten suostumuksella.
Olisi tärkeää, että yksityisillä digipostipalveluilla olisi viranomaisten hyväksyntä, sillä tutkimuksen mukaan 83% kokee, että se lisää palvelun luotettavuutta. Suomessa tulisi jatkossakin mahdollistaa yksityisten digipostipalveluiden markkina-asema, sillä se lisää kuluttajien vapautta valita itselle sopiva palvelun tarjoaja. Kivran toimitusjohtajan Ilari Abdeenin näkemyksiä digipostin hyödyistä yhteiskunnalle voit lukea tuoreesta blogikirjoituksesta. Digipostin laajemmasta käyttöönotosta kansalaisille on viime aikoina kirjoitettu eri medioissa, voit lukea aiheesta lisää esimerkiksi:
- Helsingin Sanomien artikkelista 23.8.: https://www.hs.fi/suomi/art-2000010651561.html
- Ylen artikkelista 23.8.: https://yle.fi/a/74-20106789
- Iltalehden uutisesta 14.8.: https://www.iltalehti.fi/digiuutiset/a/ce3373bb-2e89-48e4-b2e7-5ecc60d0c6fd
- Valtiovarainministeriön tietohallintoneuvos Katja Väänäsen kolumnista 4.7.: https://vm.fi/-/sahkoinen-viranomaisviestinta-mahdollistaa-ajasta-ja-paikasta-riippumatonta-asiointia-kansalaiselle
Onko digiposti sinulle jo tuttu? Ottamalla Kivran käyttöön voit alkaa jo hyvissä ajoin harjoittelemaan digipostin aikakautta.
27.8.2024 Emmi Ranta, Kivra
*Digipostipalvelu Kivran kyselytutkimus toteutettiin Bilendin online-paneelissa (n =1000). Laadullisessa osassa toteutettiin lisäksi 12 syvähaastattelua eri ikäpolvissa, kohderyhmänä 18–75-vuotiaat suomalaiset maantieteellisesti jakautuen.
Kivran käyttö on kuluttaja-asiakkaalle täysin ilmaista. Lue lisää Kivran ominaisuuksista täältä.